Opatija nekada

Smještena podno planine i parka prirode Učka s jedne strane te kristalno čistog Jadranskog mora s druge strane, Opatija je uistinu poseban grad. Razvojem pomorske luke Rijeke dolazi i do razvoja grada Opatije. Najveći procvat ovog bisera Jadrana se događa tijekom 19. stoljeća i vremena Austro-Ugarske monarhije.

Rijeka kao pomorska luka Austro-Ugarske monarhije doživljava svoj gospodarski procvat izgradnjom jedne od prvih europskih željeznica koja je povezala grad s Trstom i Bečom, čime i obližnja Opatija dobiva na važnosti. Početkom razvoja turizma u Opatiji smatra se godina 1844. kada je riječki aristokrat Iginio Scarpa počeo graditi Villu Angiolinu.

Upravo je gradnja Ville Angioline potaknula i druge europske aristokrate da u Opatiji počnu graditi prekrasna zdanja. Uglavnom su to bile ville za odmor daleko od politike, rata i poslovnih obveza, ali i mjesta ljubavnih sastanaka europskog plemstva. Vrlo brzo Opatiju se nazivalo “gradom ljubavnika”.

Godine 1889. car Franjo Josip dodjeljuje Opatiji status službenog odmarališta i lječilišta Austro-Ugarske monarhije. Već tada Opatija je stajala uz bok Nici i Monte Carlu, a odmor u Opatiji bio je sinonim glamura i prestiža. Tijekom godina Opatiju su redovito posjećivali brojni gosti iz visokih društvenih i političkih krugova. Ovdje su se odmarali Albert Einstein, Isadora Duncan i Jesenjin, Giacomo Puccini, Erich Maria Remarque i brojni drugi pripadnici europske elite. 

Opatijska je arhitektura jedinstvena u svojoj raskoši i autentičnosti. . Veličanstvene ville dominiraju vizurom grada koja ostavlja bez daha sve koji odluče posjetiti ovaj prekrasan grad.

Opatija danas

Opatija je danas prekrasan multikulturalni grad. Njegovu fascinantnu arhitekturu prepoznaju brojne poznate osobe koje Opatiju sve češće pretvaraju u svoj drugi dom. Čaroliju Opatije nemoguće je opisati riječima - Opatiju treba doživjeti.

Šetnica Lungomare povezuje grad Opatiju s okolnim mjestima koja zajedno čine opatijsku rivijeru. Upravo je tih 12 km šetnice omiljeno mjesto rekreacije većine stanovnika i gostiju Opatije. Grad “živi” cijele godine pružajući mnoštvo kulturnih, sportskih i edukativnih zanimljivosti. Kongresni turizam u Opatiji se godinama sustavno razvijao i danas je u samom europskom vrhu. Velika je prednost i neposredna blizina grada Rijeke, trećeg po veličini grada u Hrvatskoj koji nudi mnoštvo sadržaja.

Posjedovati nekretninu u Opatiji stvar je prestiža, a vrijednost nekretnina vrtoglavo raste iz godine u godinu. Rast cijena je posljedica ograničene gradnje s obzirom da je grad smješten između mora i planine. Broj lokacija za gradnju prilično je ograničen tako da se ponuđene nekretnine vrlo brzo prodaju tijekom cijele godine neovisno o sezoni.

Geografija

Jedna od glavnih prednosti grada Opatije je njegov izniman položaj. Unutar samo nekoliko sati vožnje nalaze se svjetski poznate znamenitosti kao što su Venecija ili rimski amfiteatar u Puli. Italija i Slovenija su udaljene samo 30 minuta vožnje od Opatije.
Kroz zadnjih 10 godina Hrvatska je izgradila impresivnu mežu brzih prometnica i autocesta koje se trenutno smatraju najmodernijim prometnicama u EU.
Opatija kao i cijela regija Kvarner je odlično povezana novim prometnicama sa svim većim gradovima Europe.

 • Zagreb (glavni grad Hrvatske) - 150 km
 • Ljubljana (Slovenija) - 125 km
 • Trst (Italija) - 88 km
 • Beč (Austrija) - 505 km
 • Salzburg (Austrija) - 390 km
 • München (Njemačka) - 530 km
 • Budimpešta (Mađarska) - 505 km
 • Milano (Italija) - 500 km
 • Venecija (Italija) - 200 km
 • Firenca (Italija) - 470 km
 • Verona (Italija) - 320 km

Regija Kvarner također je odlično povezana zračnim putevima sa svim važnijim destinacijama u Europi. Na udaljenosti od 2 sata vožnje nalazi se čak 6 međunarodnih aerodroma s kontinentalnim i interkontinentalnim letovima.

Klima

Zanimljiva činjenica je da je Opatija izvorno bila zimovalište. Obzirom da je grad smješten u Kvarnerskom zaljevu podno planine Učke, zaštičen je od hladnih vjetrova te se na taj način stvara jedinstvena suptropska mikroklima. Temperatura tijekom zime rijetko se spušta ispod 10 stupnjeva celzijusa, a prosječna ljetna temperatura je 25 do 30 stupnjeva.

Upravo činjenica je zima vrlo blaga Opatiju je prvotno pozicionirala kao zimovalište odnosno destinaciju gdje se europska aristokracija skrivala od hladnih kontinantalnih zima.

Suptropska mikroklima zaslužna je i za neobičnu i vrlo raznoliku vegetaciju koju možemo pronaći u gradu Opatiji. Od lovora i ružmarina, crnogorice i bjelogorice, kestena, šipka i crnike pa sve do egzotičnog bambusa, palmi, čempresa i eukaliptusa.

Park prirode Učka koji se smjestio odmah povrh grada Opatije zaštičeno je područje koje predstavlja odličnu destinaciju za rekreaciju. Osim bogate vegetacije valja istaknuti i bogatstvo divljih životinja kao što su jeleni, srne, divlje svinje, jazavci, kune i divlje miševe. Najopasnije životinje koje možemo naći unutar parka su mrki medvjedi no oni se nalaze u krajnje sjevernom dijelu parka te ne predstavljaju opasnost.

Uspon do vrha planine najljepši je pješice, biciklom ili na konju, a pružiti će prekrasan pogled na grad, Kvarnerski zaljev te na sve otoke. Za ono manje ambiciozne omogućen je i pristup vozilom po javnoj prometnici.

Plaže

Opatijska rivijera bogata je uređenim plažama. Najpoznatija gradska plaža Slatina je centralno mjesto druženja i svih zbivanja u gradu,a obiluje sadržajima za opuštanje i razonodu. Osim glavne gradske plaže postoji čitav niz manjih plaža različitih namjena.

Duž opatijske rivijere može se naći malih uređenih plažica koje jamče određeni mir i tišinu. Za one s malo više avanturističkog duha svakako će biti interesantne male lagune s vrlo teških pristupom putem kopna. Takve plaže su izrazito čiste, tihe i jamče privatnost koju svi ponekad trebaju.

Plaže su uglavnom od prirodnog kamena ili su uređene u obliku betonskog platoa no postoji i nekoliko plaža za obitelji koje su umjetno pretvorene u pješčane plaže.

Osim po svom sastavu plaže se dijele i na kategorije korisnika te upravo iz toga razloga postoje plaže posebnih namjena kao što su obiteljske plaže, plaže na kojima je dozvoljeno kupanje psima ili plaže koje su namjenjene ljubiteljima naturizma.

Večina plaža koje se koriste imaju europsku plavu zastavu koja je jamac kvalitete i čistoće mora.

Gastronomija

Mediteranska gastronomija je vrlo bogata i specifična, a smatra se jednom od najzdravijih svjetskih kuhinja. Kulinarstvo u Hrvatskoj stoji uz bok talijanskoj, španjojskoj i grčkoj kuhinji jer im je okosnica ista. Okosnica mediteranske kuhinje su plodovi mora i riba, povrće, maslinovo ulje i mediteransko začinsko bilje.

Osim mediteranske kuhinje vrlo je interesantna i kontinentalna kuhinja koja djeli poveznice s mađarskom i turskom gastronomijom. Bogata je raznim vrstama mesa kako od domačih životinja tako i od divljači koja živi u prostranim šumama. Skoro trećina ukupne površine države pokrivena je stoljetnim šumama koje su u prošlosti bili važan izvor hrane i mesa.

Slavonija je najplodnije područje za uzgoj hrane, a blagodati tog kraja prepoznali su i rimljani za vrijeme rimskog carstva koje su najpolodnijem dijelu dali ima Valis Aurea odnosno Zlatna Dolina. Upravo to ime je sinonim za plodno tlo gdje se može uzgajati sve kulture, a posebno su bili oduševljeni vinom iz toga kraja. Glas o kvaliteti vina iz Valis Aurae i danas nakon 2000 godina još uvijek puno znači jer jedno od tamošnjih vina i danas se servira Papi u Vatikanu.

Kada govorimo o mediteranskoj kuhinji i ribi koja je vrlo zastupljena tada mislimo na ribu iz Jadranskog mora koja se lovi svježa. U Jadranu gotovo da i ne postoji industrijski i umjetni uzgoj ribe već se radi isključivo o prirodnom uzgoju što jamči kvalitetu.

Vinarstvo je stoljećima tradicija u svim hrvatskim regijama, a vino je sastavni dio gotovo svakog obroka. Hrvatska vina su vrlo cijenjena u svijetu i sve više tražena. Proizvodnja je relativno mala u svjetskim mjerilima stoga ovdje nije fokus na kvantiteti već na kvaliteti. Kontinantalni dio više je poznat po svojim bijelim vinima dok se primorski dio više orijentirao na tamne sorte.

Susjedna Italija poznata je po svojim sirevima no ono što malo ljudi zna je da proizvodnja sireva u Hrvatskoj ima i dužu tradiciju te jednaku kvalitetu. Posebno si cjenjeni koji i ovčji sirevi koji se odlično slažu s nekim tamnim vinima iz ovog kraja.

Maslinarstvo je tradicionalno zastupljeno u svim primorskim regijama, a extra djevičanska ulja iz Hrvatske na svim svjetskim izložbama redovito dobivaju zlatne plakete te po kvaliteti nadmašuju talijanska i grčka ulja. Najstarije živuče stablo masline u Hrvatskoj staro je više od 1600 godina te je jedno od najstarijih na europskom kontinentu. Tradicija maslinarstva duža je od 2000 godina.

Svaki pravi gastronom bar je jednom u životu kušao neko od jela s plemenitim crnim tartufom. Hrvatska regija Istra je jedno od najbogatijih svjetskih nalazišta ove plemenite i skupocjene gljive, a fritaja s tarufima je specialitet koji je grijeh ne probati bar jednom u životu. Upravo kod grada Motovuna pronađen je i tartuf koji je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda.

Kažu da je voda izvor života što znači da Hrvatska ima života za cijelu Europu. Osim što ima vrhunsku kvalitetu pitke voda, Hrvatska je nakon Francuske najbogatija država u podzemnim vodnim zalihama. Većina države doslovno leži na velikom vodenom bazenu pitke voda. Upravo iz tog razloga malo tko u Hrvatskoj kupuje vodu u bocama jer u domovima već imaju vodu iste kvalitete kroz javni vodoopskrbni sustav.

Nautica

“Zemlja s tisuću otoka” kako Hrvatskoj tepaju svi svjetski turistički stručnjaci idealno je mjesto za sve tipove nautičkog turizma. Neovisno da li se radi o ljubiteljima jedrenja ili vlasnicima luksuznih jahti, svi su složni da je jadransko more savršeno za nautičare.

Službeno Hrvatska ima 1246 otoka, otočića i hridi od kojih je prema zadnjoj evidenciji naseljeno samo 67, a ostali su nenaseljeni što predstavlja pravi raj za sve nautičare. Otkrivanje malih uvala i skrovitih plaže je igra koja nikada ne prestaje obzirom na broj otoka i svih lokacije koje treba istražiti. Službeni podaci otkrivaju da su neki otoci kao što je npr. Hvar bili naseljeni između 3.500 godine pr. kr. i 2.500 godine pr. kr.

U Hrvatskoj postoje 42 vrhunski opremljene luke nautičkog turizma (marine). U svakoj od njih može se kupiti gorivo za brodove, opremljene su restoranima, dučanima, salonima ljepote i nizom drugih sadržaja. Osim za nautičare u proputovanju, sve marine su spremne prihvatiti i brodove različitih veličina. Svako bi bilo mudro unaprijed rezervirati svoje mjesto obzirom na veliku potražnju, a na taj način ćete si osigurati mjesto gdje imate na raspolaganju električnu energiju, vodu, hranu, usluge servisa i održavanja, ukrcaja i iskrcaja te sve one sadržaje koji će vam biti neophodni za ugodan i kvalitetan odmor.

Opatija na svojoj rivijeri ima prekrasnu marinu u Ičićima koja zadovoljava najviše svjetske standarde te može ispuniti želje i onih najzahtjevnijih korisnika. Uskoro će biti proširena za dodatne kapacitete, a moći će primiri i vrlo velike brodove. Trenutno je nekoliko marina u Hrvatskoj opremljeno prihvatom za mega-jahte.

Medicina

Od samih početaka razvoja turizma u Opatiji, razvijale su se i medicinske usluge te medicinski turizam kao takav. U počecima jedinstvena klima bila je glavna prednost u kombinaciji s kristalno čistim morem. Danas imamo čitav niza zdravstvenih ustanova koje nude vrhunsku uslugu. Vodeči stručnjaci iz raznih medicinskih disciplina vode lokalne klinike u kojima se liječe pacijenti iz svih krajeva svijeta.

Posebno se ističu klinike za ortopediju u kojima su pomoć potražile brojne poznate osobe i cijeli niz vrhunskih sportaša nakon teških sportskih ozljeda. Možemo spomenuti da je četverostruka olimpijska pobjednica u skijanju Janica Kostelić vjerovala isključivo i jedino liječnicima u Lovranu. Osim ortopedije koja je perjanica medicinskih usluga vrlo su razvijene sve grane medicine i stomatologije.

Opatija obiluje vrhunskim spa i wellness centrima, klimatskim lječilištima, hidroterapijama i nizom drugim tretmana.